Uusi energiaomavarainen ja päästötön omakotiasuinalue eteläsuomen järvimaisemaan Mäntsälään

Hankkeelle on Suomessa selkeä tilaus

Energiatehokkuudesta rakentamisessa on puhuttu aktiivisesti kohta vuosikymmen.  EU/2010/31 rakentamisen energiatehokkuusdirektiivistä (asetettu  jo 2010) on astunut 1.1.2018 Suomessa voimaan kansallinen tulkinta, luoden selkeän kehitys suunnan muutokseen nyt ja tulevaisuudessa.

Samoin rakentamisen laatu on ollut Suomessa  otsikoissa ja saanut luotua home ja kosteuspeikot horjuttamaan rakennuttajien mieltä.   Hyvin rakennettu talo ei homehdu ja sellaisia on osattu tehdä kautta aikojen.  Ehkä aito vastuuntunto on unohtunut joissain kohdin ja paha kello kuuluu kauas.  Näin on tainnut käydä joillakin pienillä ja suurillakin talotoimittajilla. Vaikka rakennusala on joiltain osin myöntänytkin kehittämistarpeensa ei kaikkea saa kuitenkaan alasampua.  Hyvää rakentamista on paljon. Samanaikaisesti E-luvuilla ja joskus monimutkaisillakin teknisillä ratkaisuilla on yritetty toimia ja rakennuttajalla on ollut vaikeuksia niitä ymmärtää. Yleinen rakennusten energiansäästötavoitteen paras taso saavutetaan huolella tehtyjen talorunkojen avulla ja niiden oikealla käytöllä.  Nämä teemat ovat HO-hankkeen kivijalkoja yhdessä monien jo uusissa määräysissäkin esiintyvien säästöjä, asuinmukavuutta, terveellisyyttä ja päästöttömyyttäkin koskevissa tavoitteissa.

Metropoleilla on puolensa mutta niin on elämällä niiden ulkopuolellakin.  EUssa voimakkaasti leviävä ja nyt onneksi Suomeenkin rantautunut “Pidä koko maa asuttuna” ajatus on tervetullut.  Ehkä Suomessa täydellisenä haastava, maan koosta johtuva, mutta kannatettava ja välttämätön.  

Haja-asutusalueilla voidaan erinomaisesti keskittää luonnollisiin paikkoihin, jotka soveltuvat hyvin monimuotoiseen rakentamiseen, ovat luonnonkaunilla paikoilla, useampien teiden risteyksissä ja jos alueen kunnallistekniikkakin olisi jo lähellä.

Näin luodaan luonnollisesti kuntiin ja kyliin vetovoimaa ihmisille jotka haluavat muuttaa maaseudulle lähelle. Jokainen kunta ja kylä tarvitsee vetovoimaa ja pilottihankkeita.

Suomesta löytyy lukuisia paikkoja luonnon keskeltä, josta keskuksiin ei ole kuin 10-30 min matka, mutta vastaavasti tarjoavat rauhallisuutta, tilaa, edullisuutta ja ennen kaikkea ylläpitävät monipuolisuutta elämisessä yllä. Samalla digitalisointi ja autoilun sähköistyminen tukevatkiihtyvästi keskusten ulkopuolista elämää.

Kehä V:sen (Porvoo-Hankotie) etelä-puolelle muuttaa ennusteiden mukaan lähes 500.000 ihmistä seuraavan 20 vuoden kuluessa.  Nyt jos koskaan kunnissa ja kylissä on kiinnitettävä  huomiota omien kylien vetovoiman kehittämiseen.  Sieltä löytyy uusia hyviä Mäntsäläläisiä. Tämä liikehdintä Uudellemaalle pääväylien kainalossa ja kahden juna-aseman läheisyydessä luo sinällään asuntoinvestoinnille arvonsäilymisturvaa kasvavana alueena yhdessä alueen dokumentoidun tavoitelaatuseurannan kanssa.

Erinomainen tilaisuus tarttua mahdollisuuteen.

Kaikki eivät halua muuttaa keskuksiin jos luodaan kiinnostavia vaihtoehtoja.   -   HermanOnkimaalle tulee sellainen.